Utøy skole ble etablert på Jystad i 1901. Før den tid var det skole på Kvamsmyren og Lundsvold. Protokollen fra Kvamsmyren ble tatt med til Jystad og ble brukt i 50 år – fra 1892 til 1942.
no images were found
Bilde til venstre viser Margot Falstad med en klasse i handarbeid 1951. På baksiden av mor sitt bilde står det: «Håndarbeidsdagene 1951». Trykk på bildet for større utgave og se navna. Fotograf ukjent.
Bildet til høyre viser Utøy skole 1933. Trykk på bildet for større utgave og se navna. Fotograf ukjent.
«Protokol til indførsel af afgangsvidnesbyrd for børn der går ut af folkeskolen paa Kvamsmyren i Inderøen« er interessant lesing! Mange av våre aner innført her – det blir jo 2 generasjoner av våre forfedre og -mødre. Fagene det ble gitt karakter i var: Kristendomskundskap, Norsk muntlig (læsning), Norsk skriftlig (diktat), Regning, Sang, Jordbeskrivelse, Historie, Naturkundskap, Skrivning, Tegning, Haandarbeide og Legemsøvelse. En gjennomsnitts-/hovedkarakter ble også satt. Det ble dessuten gitt karakterer i Flid, Orden og Opførsel. Det var i hovedsak brukt tallkarakterer. Det er vanskelig å finne eksakt forklaring på hva disse betyr. Jeg støtter meg på 100-års beretningen for Tertnes skole i Bergen! «Skalaen gikk fra 1 til 4. 1 var best og 4 dårligst. Det ble også gitt tideler.» På Utøy er det foruten helkarakterer mest brukt f.eks. 1,5 men også 1,7 og 2,25 er brukt. Mye brukt er også f.eks. 2+ (som må være i retning 1,5 – og 3- som må være i retning 3,5. 4 er sjelden brukt.