Peter Kjeldaas (1903-1989) sine erindringer om lærer- og familieliv

Lyngstad skole 1958. Foto: Norges Bebyggelse.
Egil Kjeldaas 1957
Familiegrav Levanger kirkegård
Kransnedlegging v/Norges ambassadør til Libanon (til venstre)
Jeg ved minnestedet – Norway Square i Ebel Es Saqi. Rotorbladet med minneplakett bakerst.
Rotorbladet med tydelig skade av møtet med lysledningen.
Ragnar Kjeldaas på ulykkesstedet der han mistet broren Egil i helikopterulykken i 1979.

Røra

Peter Kjeldaas ble født på Røra i Nord-Trøndelag den 4. november 1903. Foreldre var Peter Jørgen og Anna Berntine Kjeldaas. Peter har skrevet erindringer fra et langt liv med både dramatikk, opp- og nedturer!

Kone og barn

Han giftet seg i 1935 med Gunnlaug Finnanger, født 4. september 1909 i Stjørdal. Sammen fikk de barna Peter Gjermund, Ragnar og Egil.

Lærer i 1930-åra

Peter utdannet seg til lærer. I 1930-åra var det ikke lett for en nyutdannet lærer å få fast jobb. Det ble flere korte vikariater «Norge rundt»; Meråker, Lillestrøm, Sarpsborg, Tyvoll, Vandve (øy i Dønna kommune på Helgeland). Tyvoll var ved Rugeldalen utenfor Røros. Her ble Peter omgangsvenn med forfatteren Johan Falkberget med familie. En gang spurte «Johan» om Peter ville lære ham de nye skrivereglene, syntes vel hans rettskriving var gammeldags. Det unndro Peter seg for – han syntes Falkbergets språk skulle være slik det var!

Sørli

I 1935 fikk Peter fast jobb som lærer i Sørli. I 1942 forlangte Quisling at alle lærere skulle melde seg inn i Norsk Lærersamband. I stedet for å risikere fengsling (som broren Gunnar) valgte Peter og familien å rømme til Sverige i hui og hast.

Sverige

Familien fikk det travelt med å komme seg over grensen til Sverige. Det klarte de med visse anstrengelser. For det meste oppholdt familien seg Stockholmsområdet der han syslet med forskjellig og møtte mange interessante mennesker.

Inderøy

Etter krigen ble Peter ansatt som lærer, senere skolestyrer, ved Lyngstad skole på Kjerknesvågen i Inderøy kommune. Her kom yngstesønnen/»attpåklatten», Egil, til verden i 1946. De bodde i skolebygningen, som ifølge «Norges Bebyggelse» heter Stuban (gnr. 63, bnr. 3). Der er også stabbur og fjøs hvor de har høns og 2 sauer1. De har bil og kjører rundt i Norge for å besøke slekta. Det er en musikalsk familie. Peter er også en tid organist i Sakshaug kirke, før Sigmund Stai blir ansatt.

Peter Kjeldaas m/fam. bodde på Kjerknesvågen. Jeg (født 1957) og min far Petter Kjelaas, mor Inger, og fra 1963 bror Geir, bodde på Utøy. Det var 5 km. mellom oss. Av og til kom det brev til far som egentlig skulle til Peter – dette var før postnumrenes tid, og kanskje var det feilstavet navn utenpå konvolutten. Jeg visste således om Peter, men ikke noe mer.

Levanger

Da Peter sluttet som lærer på Lyngstad i 1965 flyttet han og Gunnlaug til Stjørdal der de bygde eget hus. Når det var ferdig flyttet de til Levanger der hans søster Astrid bodde sammen med sin ektemann, bilforhandler Olaf Eklo. Først leide de Olaf Eklos eiendom «Utsikten» i det som nå er Olaf Eklos vei nr. 3 på Bruborg2. I 1968 flyttet de inn i sitt eget nybygde hus i Alosavegen 33.

Egil

Peter og Gunnlaugs store sorg i livet var da Egil omkom i en helikopterstyrt i Libanon i 1979. Egil var utdannet lege og hadde vervet seg til det norske militærsykehuset i UNIFIL. Ifølge Kjell Erik Petterson kom Peter og Gunnlaug aldri over dette.

Libanon

I 1980 var jeg selv i FN-tjeneste i UNIFIL i Sør-Libanon. Dette var i Verkstedkompaniet ved landsbyen Tibnine. Ikke langt fra leiren var det et skilt til minne om helikopterstyrten og de 4 som omkom, bl.a. Egil. Helikopteret ble ikke direkte beskutt, men p.g.a. skyting i området skulle piloten fly lavt – med den fatale følge at det traff en lysledning og styrtet. Jeg ble spurt om jeg var i slekt med Egil. Jeg trodde ikke det pga. forskjell i skrivemåten på etternavnet. Nå vet jeg bedre – han var tremenning av far!

Jeg fikk gjort opp for dette i mai 2022. Da var jeg med på veterantur, og på 17. mai var det kransnedleggelse for alle de falne i løpet av den norske UNIFIL-perioden. Minnelunden er sentralt i Ebel Es Saqi, der den norske kontingenten hadde hovedkvarter. Der står også et rotorblad fra helikopteret, med navna på de 4 som omkom! Det er også minneplater over de 4 i Helikopterskavdronen i Naqura samt at det er en minnelund fort alle falne i UNIFIL ved hovedkvarteret i Naqura.

«Glimt»

Vedlagt følger hans opptegnelser, som han har kalt «Glimt». Det er 77 maskinskrevne sider som Kjell Erik Petterson på Stjørdal har kopiert til meg. Jeg har bearbeidet det videre, først til word, så til pdf, som er vedlagt her (68 sider). Jeg har satt inn en innholdsfortegnelse. Den er veiledende da Peter gjorde mange krumspring i sin fortelling.

Bilder

Det øverste bildet – av Lyngstad skole – er fra «Norges Bebyggelse».

Bildet av Egil er fra familiefoto tatt i forbindelse med Peters mor, Anna Berntine, sin 90-årsdag i 1957. Fotograf Furunes & co.

Bildet nr. 3 er fra Slekt og Data sin gravminnebase.

De tre neste bildene er mine egne fra 17. mai 2022.

Nederste bilde er fra Veteranforbundet sin tur ca 2004. Foto: Veteranforbundet.

Nedenfor finner du Peter sine opptegnelser:

  1. Norges Bebyggelse, Midtre del, Inderøy ↩︎
  2. Asbjørn D.K. Eklo, leserinnlegg i «Innherred» 26.1.2017 ↩︎

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen